CR zárcsere, CR zárkódolás

A CR biztonsági ajtózár és a CR T-cambio közötti különbség

A CR biztonsági zár elég elterjedt Magyarországon. A trezorzárak esetében két fontos méret van, az egyik a zár elejétől a kilincstengely közepéig mutat, a másik pedig a kilincstengely közepétől a kéttollú kulcsnyílás közepéig tart. Az első esetben ez 63 mm, a második esetben pedig 85 mm.  A CR trezorzár egy piros színű keménykarton dobozban vásárolható meg. A dobozban található maga a CR zárszerkezet, amelyhez tartozik két darab kulcslyuk takaró címke és 3 db gyári kulcs, műanyag tasakba lefóliázva. A kulcsok hossza megközelítőleg 8 cm. A CR fixlamellás szerkezet kulcsaira jellemző, hogy az egyik sarkuk le van törve és a kulcs fejében a CR mod dep felirat található.

A zárdobozra erősített mangánlap biztosítja a lamellák védelmét. A CR zárszerkezet nagyon masszív, erős működésű, de egy kicsit zajos. Biztonsági szempontból nézve kiváló védelmet nyújt. A CR trezorzárhoz 3 darab gyári kulcs tartozik, melyek bontatlan, lefóliázott csomagolásban kerülnek az ügyfeleinkhez. A CR biztonsági zárszerkezete nem programozható, ami azt jelenti, hogy ha elhagyjuk a kulcsot, akkor komplett zárcserére van szükség.

Fontos megemlíteni, hogy a CR típusú biztonsági záraknak létezik egy kódolható verziója is, a CR T-Cambio. A T-cambio programozható, kódolható szerkezet. Ez már a nevében is tükröződik, mert az olasz „cambio” szó cserét, váltást jelent.

A CR T Cambio zárdobozában található egy úgynevezett kódoló csavar, amely segítségével új kulcsokra programozhatjuk át a zárszerkezetet. A CR T Cambio kulcsok továbbá műanyaggal bevont fejjel rendelkeznek. Ha az Ön kulcsai nem egyeznek a fent leírtakkal, akkor valószínűleg Ön másolt kulccsal rendelkezik, ami lehet JMA, Erebbi vagy Silca. A másolt kulcsok esetében érdemes szakértő kollégáink segítségét kérni a zár pontos beazonosítása érdekében.

A CR T Cambio zárból magyarországi viszonylatban aránylag kevés van.

CR zárszerkezet csere Budapesten, helyszíni kiszállással

Zárcserét magába foglaló munkáink során kétféle ajtó típusba szoktunk belefutni, melyekbe hajdanán CR zárat telepítettek. Az első esetben a CR zárcserét úgy kezdjük, hogy az ajtó élén lévő csavarokat eltávolítjuk, majd leszereljük a nagy látószögű kitekintőt. Ezután eltávolítjuk a rozettás kilincs- vagy gomb garnitúrát, amit mind kívülről, mind belülről egy-egy ötös hernyócsavar tart. Főként az ősrégi, ódon ajtók esetében fordul elő, hogy a hernyócsavar, aminek a kilincs összetartása a feladata, olyan szinten berozsdásodott már, hogy le kell onnan fúrni.

Ezeken az ajtókon tipikusan egy nagyon régi, tömör rézkilincs található, amit cégünk minden esetben javasol a tulajdonosnak, hogy cseréltessen ki. Az újabb kilincseknek már van saját, beépített rugója, amivel meghosszabbítható a zár élettartama és sokkal dekoratívabb. Ezután leszedjük a belső faborítást és máris gond nélkül a CR biztonsági zár közelébe férkőztünk. A CR trezorzárat 4 darab 6 lapfejű csavar tartja az ajtóban, a fel- és lebuktató rudakat pedig egy sasszeg. A CR zárcsere során mindig javasolni szoktuk a sasszegek kicserélését is. Egyúttal érdemes kicsit befújni WD 40-nel a felső-alsó bebuktató tolóreteszt is. A CR biztonsági zár kilincsnyelve a négy zárrúd felett található. A CR zárcsere végső fázisaként összeszereljük az ajtót és a kiegészítő elemeket is visszacsavarozzuk, majd meggyőződünk róla, hogy záráskor a csapok akadálytalanul működnek-e. Ennek a biztonsági zárnak a zárnyelve forgatható jobbos-, illetve balos kivitelre.

CR ajtózár átkódolása zárcserével, Budapesten, garanciával

Az olasz CR cég Magyarországon forgalomban lévő biztonságai trezorzárjai közül egyedül a CR T Cambio elnevezésű zárszerkezet kódolható. Ez a szerkezet onnan ismerhető fel, hogy a hozzá tartozó kulcsfejbe a CR t cambio felirat látható, valamint a kulcs fején található kék vagy zöld színű műanyag bevonat.

A kódolás a fogazott lemezek egymásba érésekor és nyitásakor történik. A zár belsejének ismeretében viszont elmondanánk, hogy ha csak egy kicsit is kopott a zárszerkezet vagy valami pontatlanul működik, akkor nemhogy az új kulcs nem fogja nyitni a CR trezorzárat, de még a régi kulcsot is kidobhatjuk. A CR biztonsági zár kódolását-programozását maximum 1-2 éves záraknál ajánlott elvégezni, az ennél idősebb zárak esetében, illetve, ami nem tökéletesen működik, a komplett zárcsere javasolt.

Bár nem szoktunk rosszat mondani a termékekről, főleg nem a weboldalunkon, de a CR T Cambio típusú zár sajnos konstrukcióhibás. Van olyan, mikor azért hívnak fel minket, mert tegnap pl. még tökéletesen működött, ma meg már meg sem mozdul a kulcs a zárban. Nagyon sok probléma fordul elő sajnos ennek a kódolható változatnak az esetében, így CR zárak kódolását nem igazán szoktunk elvállalni. A fixlamellás biztonsági zár szerkezete sokkal megbízhatóbb, nincs túlbonyolítva.

Az otthoni kódolást nem javasoljuk, mert, mint már említettük, nem eléggé stabil ennek a zárnak a belső szerkezete és nagyon könnyen össze-vissza kódolódhat. Ebben az esetben pedig vagy nem nyílik ki az ajtó többé, vagy nem lehet majd használni egyik kulcskészletet sem.

CR ajtónyitás, zárnyitás

CR ajtónyitásról több esetben is beszélhetünk, ezek közül a leggyakoribb eset a becsapódott ajtónyitás, a zárnyitás elhagyott kulcsok esetén, illetve a meghibásodott, vagy öreg zár miatti ajtónyitás.

Mindhárom esetben célszerű szakemberhez fordulni, ezen belül is olyan szakemberhez, akik otthon vannak a CR zárszerkezet ismeretében.

Ez több okból kifolyólag is fontos. Egyrészt, ha olyan zárszerviz céghez fordulnak, akiknek fogalmuk sincs az ilyen zárról, vagy még nem is láttak ilyet (vannak ám, szép számmal!), azoknak nem igazán van fogalmuk, hogy hogyan is lehet egy ilyen zárnyitást szakszerűen elvégezni.

A meghibásodott, elromlott CR zárak esetében, amikor az ajtó kulcsra van zárva, csakis fúrással, azaz a zár roncsolásával lehet az ajtót kinyitni, a zárat visszanyitni. Azonban ha valaki nincsen tisztában a zár szerkezetével és működésével, annak nem sok fogalma van arról, hogy hol kell ezt a zárat megfúrni.

Elég sokszor hívnak minket, sajnos utólag, olyan zárcsere kapcsán, amikor előző este a zárszerelő „szakember” olyannyira össze-vissza fúrkált mindent, hogy gyakorlatilag tönkretette az ajtót. Ezzel pedig mi sem tudunk mit kezdeni. Nemegyszer fordult elő az is, hogy egy komplett új ajtót kellett az ügyfélnek rendelni. Ez pedig igen drága mulatság. Arról nem is beszélve, hogy az „ajtófúró” kolléga egy vagyont kért a műveletért.

Ami fontos ilyenkor, és amire általában a kétségbeesett ügyfelek nem fordítanak időt, az a megfelelő szakember kiválasztása. Ezt legegyszerűbben úgy tudják megkeresni, hogy az internet-keresőbe a kulcson lévő zárgyártó cég nevét írják be, és utána gépelik, hogy zárnyitás, ajtónyitás, zárszerviz, stb. A találatoknál, a fizetett hirdetések alatt érdemes keresni, mert azok az adott zárra specializálódott cégek. A fizetett hirdetésekben, ha már egy fél szó ott van (pl. zár), már mindenkit kiad, pedig lehet, hogy az ilyen biztonsági trezorzárakról, mint a CR, a hirdető vállalkozó még nem is hallott!

Mielőtt a kolléga nekilátna a munkának, érdemes megkérdezni, hogy a zárnyitás során fog-e sérülni az ajtó. Még jobb ezt már a telefonban tisztázni. Ha a válasz igen, hívjanak egy hozzáértőbb céget!

Becsapódott CR záras ajtó garantáltan sérülésmentes nyitása

Ezeknek az eseteknek a megoldása viszonylag egyszerűbb, mert a CR biztonsági zárakat a zárszerelő szakember, fúrás nélkül, egy egyszerű műanyag célszerszám vagy egy drót segítségével pár perc (másodperc) alatt ki tudja nyitni. Az idő attól függ, hogy mennyire ismeri a szerkezetet, valamint, hogy mekkora hézag van az ajtótok és az ajtólap között.

A becsapódott ajtók nyitása roncsolásmentesen történik. Ilyenkor nem sérül, nem sérülhet (!) meg a zár, sem pedig maga az ajtó! Persze, hogy ne menjen minden flottul, itt is akadnak azért kivételek. Vannak olyan ajtók, amelyek annyira szorulnak, hogy nem jut elég hely a célszerszám ajtó és tok közé juttatására, vagy az csak nagyon nehezen helyezhető be.

CR zárszerelés, zárszerviz, zárjavítás

CR helyszíni zárszerelés, zárcsere, teljes körű zárszerviz

Mikor beszélünk CR zárszerelésről és nem zárcseréről? Akkor például, amikor kisebb igazításokra van szükség, amikor nem magával a zárszerkezettel akad probléma, hanem valami miatt nehezebb az ajtót bezárni, kinyitni, becsukni.

Ilyen, amikor bezáráskor valaki inkább megemeli az ajtót, nyitáskor maga felé húzza a kilincset, vagy befelé nyomja az ajtót, stb. Érdemes egyből szakemberhez fordulni a fenti problémákkal, egyrészt azért, hogy ezek megszűnjenek, másrészt pedig azért, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj, ne kelljen zárat cserélni.

Ebben a korai szakaszban még a zárszerkezet teljes tönkremenetele könnyen megelőzhető, így meg tudnánk oldani a problémát egy egyszerű CR zárszereléssel, de miután a zárszerkezet teljesen elromlott, az már csak zárcserével orvosolható.

Abban az esetben, amikor az ajtót nyitjuk vagy zárjuk, győződjenek meg a következőkről: nem gyűrődött-e meg az ajtó szigetelése az évek alatt, ami miatt nehezebb a záródás, vagy hogy nem kerül-e kisebb kosz vagy szennyeződés a küszöbhöz. Mindezek megvizsgálása után, ha még mindig nehezen lehet a kulcsot elfordítani, akkor próbálkozhatunk egy ajtóalátéttel a zsanér alá, ha esetleg ez is kevés, akkor egy lyuktágítás, marás, turbózás következhet még.

Ha az zár az egyik irányból jól működik, a másikból viszont nem, akkor nem biztos, hogy magával a zárral van probléma. Ilyenkor a többnyire csak az a probléma, hogy a zárat díszítő kulcscímke, ami a kulcs szárának a megvezetésére is szolgál egyben, 1-2 mm-t elmozdult, ezért szorul az elfordításkor. Ilyenkor elég egy picit meg kell reszelni vagy a címkét arrébb tenni.

De előfordult már az is, hogy nem a zárszerkezet volt hibás, sem az ajtó beállítása, hanem a felső-, alsó- vagy hátsó állítható toló-rudazatban összegyűlt a sok kosz (por) szennyeződés, ami korlátozta a zár működését. A tisztítás után újra tökéletesen működött a zárszerkezet.

Utolsóként említenénk, hogy a gyári CR, egyenes, tollas kulcsunkra érdemes nagyon vigyázni, hogy az ne hajoljon el, ne vegyen fel kifliformát! Lehetőség szerint óvjuk őket a leejtéstől is, mivel a kulcson lévő bástyák könnyen letörhetnek, ezzel a CR zár nyithatatlanná válik!

CR zárszerviz Budapesten, ingyenes kiszállással

CR zárszervizre sürgős és azonnal megoldandó problémák esetében van szükség. Az emberi természetre jellemzően mindenki általában halogatja, tolja a probléma megoldását. Murphy törvénye szerint azonban biztosra vehető, hogy akkor nem fog kinyílni az ajtó, amikor pont sietünk valahová, vagy fontos találkozónk van.

Aki teheti és lehetősége van rá, az inkább hívjon szakembert minél előbb, hogy megelőzze és elkerülje a költséges zárcserét. CR zárszerviz szolgáltatásunk hétköznapokon, 8 és 20 óra között áll az ügyfelek rendelkezésére.

CR zárszerviz szolgáltatásunk folyamán, a helyszínen tudjuk a fellépő bajt orvosolni, a problémát elhárítani. Budapest egész területén és Pest megyében vállalunk zárszerviz munkákat. Zárszervizes autóink minden, a feladat ellátásához szükséges szerszámmal rendelkeznek, kollégáink fejlődésére, problémamegoldó képességüknek fejlesztésére nagy hangsúly fektetünk.

A CR zárszerviz magába foglalja az alábbiakat. Komplett zárcsere, az ajtó szétszedésével és az új zár berakásával együtt. Ilyenkor minden esetben új, eredeti kulcsokat kapnak ügyfeleink. Programozható zár esetében a zár kódolását/programozását.. Kisebb és nagyobb mértékű beállításokat, igazításokat a zárral és az ajtóval kapcsolatosan. Becsapódott ajtó – kizáródás esete, zárcsere új ingatlan birtokba vételekor, ajtónyitás/zárnyitás kulcselvesztés esetén vagy zár meghibásodáskor.

CR zárjavítás, zárcsere szakszerűen, garanciával

A zárjavítás fogalmába manapság nagyon sok minden betudható. A CR zárjavítás során végzünk CR zárcserét, zárkódolást, zárprogramozást, zárszerelést, stb. Gyakorlatilag tehát mindent, ami a zárral kapcsolatban ebbe a témakörbe sorolható. Zárjavítás = problémák elhárítása.

CR zárjavításra akkor van szükség, amikor az ajtó bezárásakor vagy nyitásakor szorul, vagy a zárszerkezet nehezen működik, akadozik. A CR zárjavítást egy egyszerű zárcserével váltjuk ki, mivel a trezorzár összetétele annyira komplex, hogy nem javasolt a javítgatása, szerelgetése. Természetesen előfordulnak olyan esetek, amikor a zárjavítás a helyszínen simán elvégezhető. Ilyen eset például, amikor a CR trezorzár lamelláinak a rögzítő csavarja lazul meg. Itt csupán a csavart kell meghúzni, zárcserére semmi szükség nincsen. Zárszakértő kollégánk minden esetben a helyszínen felméri a lehetőségeket és ennek megfelelően oldja meg a problémát.

Mai, rohanó világunkban persze egyszerűbb a CR zárcserét elvégezni, mint javítani, mert a zárjavítás nemcsak, hogy időigényesebb, de jóval drágább is.

Csak abban az esetben végeztessük el a CR zárjavítást, ha a zár még nem nagyon régi és zárszakértő kollégánk a helyszínen azt mondja, hogy még megmenthető. A biztonsági zár cseréjekor általában az új zárhoz három darab kulcs jár. Ügyeljünk arra, hogy a kulcsokat egyforma gyakorisággal, felváltva használjuk, hogy egyformán kopjanak. A zárak javításánál további fontos tényező, hogy ne olajozzuk ezeket a zárakat! Az emberek többsége úgy gondolná, hogy ez hasznos lehet, de tudnunk kell, hogy a CR biztonsági zárszerkezetek gyárilag egy vékony, filmrétegű zsírral vannak lefedve, amelyek kellően mértékben olajozzák az összes bennük lévő alkatrészt.

CR zárjavítás szolgáltatásunkat az alábbiakban érdemes igénybe venni:

  • nem nyílik/záródik az ajtó
  • új lakásba költözik
  • nehezen vagy nem működik a biztonsági zárszerkezet
  • kizárta magát
  • új zárat szeretne az ajtajába
  • betörés utáni helyreállítás esetében
  • kulcselvesztés esetén
  • az ajtó vagy alkatrészeinek rongálódása esetén

Bármilyen CR ajtózár meghibásodása esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz! Szakembereink hétfőtől péntekig, 8 és 20 óra között fogadják hívását!

Azonnali CR teljes körű zárszerviz Budapesten, a trezorzárak szakértőjétől!

06-70-770-2942