Mottura zárcsere

Mottura zárszerkezet csere

Amennyiben meghibásodott, tönkrement, vagy elöregedett és már akadozva, nehézkesen működik a Mottura típusú biztonsági zár az ajtóban, érdemes azt kicseréltetni. A nem kellő időben történő zárcsere a zár teljes tönkremeneteléhez vezethet, amiből adódóan egyszer csak nem fog kinyílni az ajtó.

A Mottura zárszerkezet cseréjekor, amennyiben fix lamellás a szerkezet, azt kompletten ki kell cserélni. Attól függően, hogy ki gyártotta a biztonsági ajtót, különböző módok vannak, hogyan lehet a zárszerkezethez hozzáférni.

Egyes gyártók úgy oldották meg, hogy sajnos telibe kenték az ajtólapot ragasztóval, így azt értelemszerűen, sérülés nélkül nem lehet lebontani. Ha Olaszországban gyártott lemezajtó van Önnek beépítve, akkor az ajtólap egyszerűen és minden sérülés nélkül kihúzható az ajtókeretből, miáltal könnyen hozzá lehet férni a Mottura zártesthez. Vannak olyan gyártók is, akik a trezorzárat az ajtó éléből, négy csavarral, az előlapon keresztül fogatták fel. Ezzel van a legegyszerűbb dolga a zárszerelőnek, mert miután lekötötte a fel- és lemenő rudazatokat, már ki is tudja emelni a zárszerkezetet. Itt csak akkor lehet probléma, ha a fel- és lemenő rudazatok oda vannak hegesztve a zártesthez. Ilyenkor azokat le kell vágni és a zárcsere elvégzése után vissza kell őket hegeszteni. Ez általában úgy működik, hogy kimegyünk, elhozzuk a zárat és a műhelyünkben áthegesztjük. Helyszíni hegesztést nem végzünk, biztonsági és minőségi okokból kifolyólag.

A zárcsere befejeztével mindig le kell ellenőrizni, hogy a zárszerkezet megfelelően működik-e, hogy mind a négy állást simán és finoman viszi, továbbá, hogy a bezáráskor nem szorul-e. Ellenőrizzük még az ajtó szigetelését is, (hungarocell, nikecell, üveggyapot) hogy az nem mozdult-e el valamerre, nincs-e az útjában valamilyen forgó alkatrésznek. A belső borítás visszaszerelése néha több kezet igényel, mint amivel rendelkezünk, így ajánlatos egy faékkel vagy alátétlemezekkel megemelni, ezzel is könnyebbé téve annak összecsavarozását. Legvégső lépésként pedig vissza kell szerelni a kilincscímke garnitúrát és a nagy látószögű kitekintőt.

Mottura biztonsági ajtókkal mára már nemcsak lakóparkokban találkozhatunk, ahol elsősorban az olasz gyártmányú ajtók vannak beszerelve, hanem egyre több magánszemély dönt a trezorzárral ellátott egyedi biztonsági ajtók mellett. Ezekkel bárhol lehet találkozni szerte az országban, Budapesttől kezdve egészen Sárvárig.

Mottura zárakban lévő lamellaköteg csere

A lamellaköteg csere helyettesíteni tudja a zárcserét, és olcsóbb megoldás is annál.

A Mottura trezorzárral ellátott biztonsági ajtót ez esetben is szét kell bontani, mert hozzá kell férnünk a zártesthez. Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy egyáltalán el lehet-e végezni a lamellaköteg-cserét vagy sem. Ha a zárszerkezet ún. kivehető nukleós típus, akkor el lehet végezni a lamellaköteg cserét. Ilyenkor már látjuk, hogy álló vagy fekvő köteggel állunk-e szemben, valamint, hogy jobbos vagy balos a lamellaköteg. Bár ez már a helyszínre érkezéskor is egyértelmű a jó szakembernek.

A lamellaköteg csere azt jelenti, hogy a zár lamellakötegét cseréljük csak ki, így a zárszerkezet más kulcsokkal lesz nyitható és zárható, a zárszerkezet marad a régi.

Meg kell jegyeznünk, hogy egy 10 éves zárban nem ajánlott a lamellaköteget kicseréltetni, mert attól, hogy vadonatúj a kulcskészlet, a zárdobozban lévő, 10 éve funkcionáló rugók és egyéb kis mozgó alkatrészek már megöregedtek, kinyúltak, elkoptak, stb., így könnyen tönkremehetnek, és akkor nem biztos, hogy az ajtó ki fog nyílni.

A Mottura kulcskészletet és a lamella köteget lefóliázott dobozban, bontatlan csomagolásban visszük az ügyfeleinkhez, mely dobozokat mindig az ügyfél előtt bontunk ki. A dobozban a három gyári kulcs, valamint maga a lamellaköteg található.

Mottura zárszerelés, zárszerviz, zárjavítás

Mottura zárszerelés

Akkor beszélünk Mottura zárszerelésről, amikor csupán kisebb igazításokat, beállításokat kell elvégezni a bejárati ajtón.

Ilyen például, amikor a Mottura zárszerkezetünk nyitott állapotban működik, azaz ha az ajtót benyitjuk a lakásba, akkor a zár mind a négy fordulatot működteti, viszont ha az ajtó be van csukva, akkor nem záródik. Ilyenkor egy kis igazítást, turbózást érdemes elvégezni az ellendarabon, esetleg igazítani egy kicsit a zsanéroknál, és már meg is oldódott a probléma. A zsanér igazítás történhet egy csavar állításával, illetve egy emelőkarika behelyezésével.

Amikor csak úgy lehet becsukni az ajtót, hogy azt meg kell emelni, akkor a zsanérjai alá egy-egy alátétet kell behelyezni. Ez 2-3 milliméterrel is megemelheti az ajtót, miáltal nem szorul többé a zárszerkezet, így újra kiválóan működik majd. Ha ez nem segít, turbózni kell az ellendarabot, hogy a zár-rudak megtalálják az utat a helyükre.

Abban az esetben, ha húzni vagy tolni kell az ajtót nyitáskor/záráskor, meg kell győződni arról, hogy az ajtó szigetelése az elmúlt évek során nem gyűrődött-e össze, ami nehezíti a záródást, vagy a küszöbhöz nem került-e kisebb kő, kosz, szennyeződés.

Sokszor hívnak minket olyan esetben, amikor kívülről kifogástalanul működik a zár, de belülről nehezen tudjuk elfordítani a kulcsot. Ilyenkor általában csak annyi a probléma, hogy a zárat díszítő kulcscímke, amely a kulcs szárát is vezeti egyben, 1-2 mm-t elmozdult, ezért van a szorulás az elfordításkor. Ilyenkor ajánlatos egy picit megreszelni vagy a címkét arrébb helyezni.

Mottura zárszerviz

A Mottura zárszerviz többek között az alábbi szolgáltatásokat foglalja magába. Teljes zárcserét, ami tartalmazza az ajtó gyors szétszedését és az új zár berakását. Elméletileg a zárszerviz témakörre minden ráhúzható, ami a zárszereléssel, zárcserével, ajtóigazítással, ajtó- és zárnyitással kapcsolatban van.

Programozható, azaz nukleóval rendelkező Mottura zár esetén kicseréljük a lamellaköteget, így a továbbiakban új kulcsokkal működtethető a zárszerkezet.

Vállalunk kisebb-nagyobb mértékű beállításokat, valamint bármilyen zárral és ajtóval kapcsolatos igazításokat. Kizáródás esetén, kulcselhagyás, vagy elromlott zár következtében szükséges ajtónyitás, zárnyitás esetén is számíthat ránk.

Amennyiben lehetősége van rá, inkább előzze meg a bajt és hívjon Mottura zárszervizes kollégát, a drága zárcsere elkerülése érdekében. Mottura zárszerviz szolgáltatásunk hétköznap 8 - 20 óra között áll az Ön rendelkezésére.

Mottura zárjavítás

A mai világban zárjavítással egyik zárszerviz cég sem foglalkozik. Igazából csak azért van erről írva, hogy annak, aki ezt írja be a keresőbe, megjelenjenek. Egy 10-15 éves Mottura zárat senki nem fog javítgatni, alkatrészeket cserélni benne.

Bárki is megy ki az ügyfélhez zárjavítás címszóval, annak úgyis az lesz a vége, hogy zárcsere.

A következőt szoktuk ajánlani, ha nincs mód és lehetőség arra, hogy az ügyfél egy zárcserét kifizessen, akkor az általunk ajánlott zárszaküzletet kell felkeresni, ahová be kell vinni a zárat. Az üzletben foglalkoznak régi zárak karbantartásával, tisztításával, lamellák sorjázásával, egyengetésével. Erre a tevékenységre az üzlet garanciát nem vállal. A zárat az ügyfélnek kell kiszedni az ajtóból, bevinni az üzletbe, otthagyni, majd visszamenni érte, végül visszaszerelni azt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy 75.000 forintos zárcserét sokan nem engedhetnek meg maguknak, viszont a ráfordított időt, energiát, macerát kiszámoljuk, és a boltban is elkérnek még 15.000 forintot, akkor bizony nem sokat tudnak ezen spórolni, ráadásul garancia sincs az egészre.

A zárjavítás alkalmával a megrendelés előtt az ügyfél általában több céget megkérdez, és több árat is begyűjt. Általában nem hiszi el nekünk, hogy nem oldható meg a dolog zárcsere nélkül, és az árat is sokalja. Aztán 2-3 nap múlva valaki majd betesz neki valami használt vackot, (számla nélkül) 55 ezerért. Rosszabb esetben pedig kifizet 90 - 100.000 forintot egy új zárcserére.

Tehát a Mottura zárjavításból végül mégiscsak zárcsere lett.

Mottura ajtónyitás, zárnyitás

Mottura becsapódott ajtónyitás

Akkor beszélünk Mottura ajtónyitásról illetve zárnyitásról, ha például a Mottura biztonsági trezorzárral ellátott ajtónk becsapódik mögöttünk, amin kívül gomb található és mivel a kulcsunk a lakásban maradt, mi „kizártuk magunkat”, mert a légáramlat becsapta mögöttünk az ajtót. Ez mindennapos eset. Vagy, mondjuk csak kiszaladtunk ellenőrizni, hogy járt-e már a postás és nem vittünk magunkkal kulcsot.

A fent leírt eseteknek a megoldása elég egyszerű, mert a Mottura biztonsági zárakat a zárszerelő szakember, fúrás nélkül, egy egyszerű műanyag célszerszám vagy egy drót segítségével pár perc (másodperc) alatt képes kinyitni anélkül, hogy az ajtó roncsolódna. Persze, hogy ne menjen minden simán, kivételek azért itt is akadnak. Találkoztunk már olyan ajtókkal, amelyek annyira szorultak, hogy nem jutott elég hely a célszerszám ajtó és tok közé juttatására. Ilyenkor sajnos meg kellett fúrni a zárszerkezetet. Tapasztalatunk szerint viszont ezek nem fordulnak elő annyira sűrűn és általában a dolog megúszható fúrás nélkül.

Mottura ajtónyitás kulcselvesztés esetén

Fúrni viszont mindenképpen szükséges, ha az ajtó kulcsra van zárva és nincs nálunk a kulcs. Ilyen esetekkel is rendszeresen találkozunk. Például valaki elhagyta a kulcsát, vagy ellopták tőle, esetleg elvesztette vagy valakinek kölcsönadta, aki nem adta vissza. Mindennapos esetek, bárkivel előfordulhatnak. Ilyenkor muszáj megfúrni a zárbetétet, amit ezután ki kell cserélni, de az ajtó épségben marad. Javasoljuk ilyenkor a zárszerelő kolléga megkérdezését, hogy fog-e sérülni az ajtó. Ha igen a válasz, akkor inkább hívjunk más valakit, mert egy ajtó pótlása drága mulatság lehet!

Mottura zárnyitás beletört kulcs esetén

Mottura ajtónyitásról-zárnyitásról beszélünk abban az estben is, ha a biztonsági trezorzárunk elromlott vagy pedig beletörtük a kulcsot. Javasolt ilyenkor zárszerelő szakemberhez fordulni, mert lehetséges, hogy több kárt okozunk magunknak, mint hasznot. Nagyon könnyen roncsolódhat mind a biztonsági ajtónk, mind az ajtó takaróléce, vagy akár maga a zárszerkezetünk is. Egy zárszakértő kolléga ezeket a hibákat könnyedén el tudja kerülni és a legmegfelelőbb megoldást tudja kínálni számunkra, akár anyagilag is. Már ez maga mindenképp megér egy telefonhívást, így tanácsot is kérhetünk, ami nem kerül semmibe.

Mottura ajtónyitás zármeghibásodás esetén

Előfordulnak azonban olyan extrém esetek is, mikor a zárszerkezet annyira szétesik, hogy a zárnyitás kis sérüléseket vonhat maga után - a tokon vagy az ajtólapon -, de kollégánk ezt a helyszínen előre közli a tulajdonossal. A zár szétesése tipikusan felismerhető a logó kilincsről, mert ilyenkor beesik a tokba a zár nyelve. Ez kis odafigyeléssel ez kiküszöbölhető.

A zarszerelo.eu szakemberei a folyamatos képzésnek köszönhetően naprakész információval rendelkeznek minden Mottura típusú zárszerkezetről. Cégünk teljes körű, 12 hónapos garanciát vállal minden általunk helyszínre vitt beszerelt Mottura trezorzárra, zárszerkezetre.

Mottura kulcsmásolás

Kétfajta kulcsot különböztethetünk meg a Mottura kulcsok területén, a tollas kulcsot és a cilinderkulcsot. A tollas kulcs a bástyái, fogazati miatt lamellákat emel és 2 vagy 4 fordulatot működtet. A cilinderkulcs pedig hengerzárat hajt, a kulcs behelyezésekor csapokat tol a helyére és így lehet elfordítani a tolókavivőt, amely hajtja a zárszerkezetet.

A Mottura tollas kulcs általában hosszabb és van egy- illetve kéttollas változata. A cilinderkulcs rövidebb. A Mottura cilinder kulcson lehetnek pettyek vagy furatok, amely lapon mart kivitelre utalnak. Mindkét fent említett változatban megtalálhatóak a nyitott- és védett profilú zárbetétek. Például egy Elzett kulcsot simán lemásolnak nekünk bárhol kb. 200 - 600 forintért, viszont egy Mottura Champions profilú kulcsot, vagy egy MyKey kulcsos tollas kulcsot csak a védőkártya felmutatásával másolnak le. Ezek ára 4.500 forinttól indul, darabonként.

Léteznek szúrókulcsos, ún. pumpás rendszerű Mottura zárak. Ezek úgy működnek, hogy a lamellákat be kell nyomni és a kulcs mintázatának ellenőrzésekor nyílik a zár.

A Mottura tollas kulcsok bástya mintázata és a bástyákon lévő emelkedések eltérőek, így nagy variáció számú zárat, illetve kulcsot tudnak gyártani. Előfordulhat, hogy a több milliós nagyságrendű bástyaemelkedés miatt, a kulcs fogazatának legszélső pillére nagyon vékony. Ez a biztonságot nem befolyásolja, de ha véletlenül leejtik a kulcsot kb. 1 m magasságból, a maximum a 1-3 mm hosszúságú fog igen könnyen letörik. Ezért szoktuk azt mondani, hogy ne dobálják a kulcsot és vigyázzanak, hogy ne hajoljon el a bástya vékony foga, mert az tönkreteheti a zárat, vagy nem fogja nyitni az ajtót.

Biztonsági szempontból mi a Mottura tollas kulcsos verzióját javasoljuk, mert ilyenek vannak a páncélszekrényekben, széfekben is. Mivel manapság a kényelem is egy szempont, a cilinderkulcsos változatok is felkapottak, főként Nyugat-Európában. Magyarországon a trezorzárakhoz / Mottura trezorzárakhoz a tollas kulcsos verzió tartozik.

Anno, a tollas kulcsokat nem lehetett másoltatni, de ma már ez megváltozott. Nagy részük már akárhol lemásolható, ami nincs hatással a biztonsági fokozatra.

Kulcsmásolás csakis szaküzletben!

A Mottura trezorzár kulcsainak a másolását csak olyan helyen érdemes csináltatni, ahol kulccsal és zárral foglalkoznak. Ahol papír-írószert árusítanak, ahol esernyő javítással, cipőjavítással vagy zipp-zár varrással foglalkoznak, ott nem biztos, hogy jól van beállítva a kulcsmásoló gép, illetve az sem biztos, hogy egyáltalán jó a kulcsmásoló gép maga egy ilyen típusú munkához, vagy megfelelő-e a kulcsmásoló szaktudása. A trezorzár-kulcsok másolása viszonylag drága. Mottura kulcsok másolásához keresse fel a KULCSKIRÁLY zárszaküzletet a Nyugatinál, a Bajcsy-Zsilinszky út 63. szám alatt.

A Mottura kulcsmásolás művelete

A kulcsmásolás kezdetekor a szakember az eredeti Mottura kulcsot behelyezi a kétállású satu egyikébe, majd a nyerskulcsot a másik satuba helyezi. A kulcsmásoló gép bal oldalán lévő mozgató kar emelgetésével a letapogató szerszám a bástyákat letapogatja. A jobb oldali karral a szakember egy vágó körtárcsát mozgat, ami forgás közben ugyanazt a bevágást eredményezi. A kulcsmásolás során védőszemüveg viselése ajánlott, a kipattanó fémforgácsok ellen. Miután az egyik oldalon elvégezték a bevágást, a kulcsokat megfordítják és a másik oldalon is elvégzik a körtárcsával a vágást. Legvégül egy drótkorong segítségével a kulcs mindkét oldalán felgyülemlett sorját eltávolítják.

A tollas kulcsok kulcsmásolása forgótárcsás kulcsmásoló gépen történik, a cilinder kulcsok másolása pedig letapogatós, pontfuratos kulcsmásoló gépen készül.

Olasz nyerskulcs típusok

Az eredeti gyári nyerskulcsok fején mindig fel van tüntetve a gyártó cég neve vagy logója (pl. Mottura, S.a.b., Cisa, Viro, CR, Iseo, Securemme, Fiam, Potent). Mi a gyári nyerskulcsok hívei vagyunk, mert azokat a gyártó cég készíti saját magának. Nyilvánvalóan az utángyártott kulcsok is megfelelőek lehetnek (mint pl. Silca, Erebbi, JMA). Némelyik utángyártott kulcsnak a fejére a gyár még egy műanyagot is ráhúz, a kulcs fogásának megkönnyítése érdekében. Ezek változó színűek lehetnek, a feketét használják leginkább, de vannak kék, zöld, piros vagy szürke színűek is, gyártó cégtől függően.  A fent említett kulcsok hossza 75 mm-től akár 120 mm-ig terjed. Azért ilyen széles a méretválaszték, mert az ajtó méretek is különbözőek. Például egy 45 mm szélességű ajtót „megnövelhetünk” dekorációs elemekkel, így a kulcsméretünk is megnagyobbodik. Léteznek olyan vastag páncélszekrények, amelyeket 200 mm hosszú kulcs működtet, de természetesen ez általában nincs nálunk a mindennapokban.

A KULCSKIRÁLY kulcsmásolás árai versenyképesek a magyar piacon. A kulcsmásoló cégek közül a legprofibb gépparkkal és a legjobb árakkal állnak ügyfeleik rendelkezésére.

Az összes Mottura gyári nyerskulcs az üzletben megtalálható. Tollas kulcsos - rövid, tollas kulcsos – hosszú, MyKey kulcsos, szúrókulcsos, rászegző kulcsos, valamint a Mottura Champions zárbetét bizonyos kulcsai is.