S.a.b. zárcsere

A S.a.b. biztonsági trezorzár

A S.a.b. biztonsági zár legelterjedtebb formátuma a 1580/28 típusú változat. A 1580 a típusszámot jelzi, a 28 pedig az előrehaladó rudak közötti középső távolságot mutatja (mm). Ezen kívül még két fontos méret van. Az egyik a zár eleje és a kilincstengely közepe közötti távolság, ami 63 mm. A másik pedig a kilincstengely és a kéttollú kulcsnyílás közepe közti távolság, ami 85 mm. A S.a.b. zár a legjellegzetesebb a biztonsági trezorzárak között, mivel társaitól vékonyabb, pedig ugyanannyi lamella van benne. Magát a zárat egy szürke, kemény karton dobozban lehet megvásárolni. A doboz tartalma maga a zárszerkezet, amelyhez tartozik egy előlap, két darab réz címke (kulcslyuk takaró), valamint három darab lefóliázott kulcs.

A S.a.b. kulcs könnyen felismerhető a fejére húzott fekete műanyagról. A kulcs hossza kb. 8 cm. Nagyon jó, erős fogazása van a toll végén lévő bástyáknak, ami annyit jelent, hogy az olasz S.a.b. cég figyelt arra, hogy a több milliós variáció számú kulcsok legszélső bástyája ne a legvékonyabb legyen, mert ha leejtjük a kulcsot, akkor ez könnyen letörhet. Fontos megemlíteni, hogy ez a típusú zár sajnos nem kódolható, viszont nagyon odafigyeltek a zár belsejében lévő precíz alkatrészekre. A zár rendkívül finom működésű.

Ami talán a legfontosabb, hogy a S.a.b. kilincstengely vagy dió rézből van, tehát sokkal lassabban, nehezebben morzsolódik, kopik el, mint hasonló társai, amiknek esetleg spiáterből van a kilincstengelye (ami könnyen berágódhat, kettétörhet vagy nyikoroghat).

S.a.b. ajtózárcsere 1.

S.a.b. zárcserével kapcsolatos munkáink során kétféle ajtó-modellel találkoztunk, melyekbe annak idején a S.a.b. biztonsági trezorzárat beszerelték. Az első típusú zárcserét úgy szoktuk végezni, hogy az ajtó élén lévő csavarokat kiszedjük, majd eltávolítjuk a nagy látószögű kitekintőt. Kettészedjük a rozettás kilincs- vagy gomb garnitúrát, amit kívül és belül egy ötös hernyócsavar fog össze. Előfordul, hogy a hernyócsavar, ami összetartja a kilincset, hogy az ne csússzon szét, úgy be van rozsdásodva, hogy csak fúrással lehet szétpattintani. Innentől kezdve nem nagyon lehet vele mit kezdeni, habár láttunk már olyat, hogy egy nyolcas menetet vágtak a régi kilincsbe és egy hat lap fejű csavar meredezett az égnek, a kezünket felsértve.

A régebbi típusú ajtóknál egy régi, tömör rézkilincs van felszerelve, amit ajánlani szoktunk cserére, mert az újakon már saját, beépített rugó van, ami nemcsak meghosszabbítja a zár élettartamát, hanem esztétikusabb is. Ezután leakasszuk a belső falapot és könnyedén hozzáférünk a 3 irányban működő S.a.b. 1580/28 típusú biztonsági zárhoz. A régi S.a.b. zárak zárdoboza még sárga színű volt, az újaké már ezüst. Magát a biztonsági zárat négy darab 6 lapfejű, hatos csavar rögzíti az ajtóba. A fel- és lebuktató rudakat pedig egy sasszeg biztosítja. Ezeket a sasszegeket a S.a.b. zárcsere során érdemes újakra cserélni és a felső-alsó bebuktató tolóreteszt kicsit befújni WD 40-nel.

A zár kilincsnyelve a négy zártüske felett található. Ez a zár nem készül külön jobbos- és balos kivitelben, hanem a cég úgy tervezte meg a zár belsejét, hogy azt mindkét oldalról fúrásvédelemmel látta el, így a nyelv megfordításával jobbos- és balos kivitel is létrehozható. A S.a.b. cég a zárdoboz egyik sarkába vési be a nevét és ez megtalálható még az ajtótokon lévő ezüstszínű ellendarabon is. A zárcsere után összerakjuk az ajtót és a kiegészítő tartozékokat is visszacsavarozzuk. A S.a.b. zárcsere befejező fázisában kipróbáljuk, hogy záráskor a csapok megtalálják-e a helyüket az ajtókeretben.

S.a.b. ajtózár-csere 2.

A másik modell zárcseréje során kénytelenek vagyunk gondolkodni az ajtógyártó helyett, aki nem gondolt arra, hogy ezt a zárat valaha ki is kell cserélni. Itt a zárat az ajtó nyitott állapotában egyre zárjuk, majd a felső rúdra egy kis szigetelőszalagot tekerünk, hogy az nem menjen vissza a helyére. Ezután az ajtón belül kimérve két darab kb. 2 cm átmérőjű lyukat fúrunk, hogy egy tizenhármas csőkulccsal fel tudjuk lazítani a nyolcas átmenő csavaron lévő anyát, ami a fel- és lemenő rudazatot tartja.

Amikor ez megtörtént, szétszereljük a kilincsgarnitúrát, hogy az előlapon lévő 4 darab csavar eltávolítása után ki tudjuk venni a zárszerkezetet. A kivételkor vigyázzunk a kezünk épségére, mert sorjás lehet a zártszelvény, továbbá a kilógó csavarfejek is felsérthetik a kézfejünket. Az új zárszerkezet behelyezése után a felső meg az alsó rudat visszaakasztjuk, meghúzzuk az önzáró anyát, összeszereljük a kilincsgarnitúrát, és kész is vagyunk a S.a.b. zárcserével tulajdonképpen. Sajnos az ajtón belülről a két darab 2 cm-es lyukakkal semmit nem tudunk kezdeni.

S.a.b. zár info

Cégünk Magyarországon kizárólagos forgalmazója a S.a.b. trezorzáraknak. Bármilyen S.a.b. trezorzár szerkezettel vagy zárcserével kapcsolatos kérdésére válaszolunk.

A piaci kereslet és kínálat miatt a S.a.b. zárakból viszonylag kevés típus van jelen a magyar piacon. Eddig elég volt a meglévőknek a pótlása, amelyet továbbra is biztosítunk a lakosság számára. Ám ha valakinek mégis olyan zár van az ajtaján, amely nekünk nincs raktárkészleten, azt katalógusból, cikkszám alapján megrendeljük. Kb. 4 hét alatt ér ide Olaszországból, kb. 50-60 eurós szállítási díjjal kell számolni, plusz a zár költsége.

A kulcsok másolásáról, illetve a nyerskulcsok meglétéről partnerünk, a Kulcskirály gondoskodik.

További kérdés esetén hívjon minket, vagy küldjön e-mailt!

S.a.b. zárszerelés, zárszerviz, zárjavítás

S.a.b. zárszerelés

Mikor beszélünk S.a.b. zárszerelésről és nem zárcseréről? Például akkor beszélünk S.a.b. zárszerelésről, ha az ajtó nyitva van, akkor működik a S.a.b. zárszerkezet, ami annyit jelent, hogy ebben a nyitott állapotban a négy fordulatot működteti a zár, viszont becsukott állapotban már egyáltalán nem záródik. Általában ilyenkor az emberek azért, hogy megspórolják a S.a.b. zárszerelés költségét, különféle megoldásokat, trükköket és taktikákat szoktak kitalálni. Például bezáráskor megemelik az ajtót, nyitáskor maguk felé húzzák a kilincset, vagy befelé nyomják az ajtót, stb. Az idő múlásával ez többnyire kilincsletöréshez vezet, rosszabb esetben pedig a szorulás miatt beletörik a kulcs a zárba. Pedig ilyenkor még megelőzhető lenne az, hogy teljesen tönkremenjen a zárszerkezet, ami zárcseréhez és nem zárszereléshez fog minket vezetni.  Ha idejében gondolkodunk és elhárítjuk a hibát, vagy zárszerelő szakember segítségét kérjük, akkor az alábbi problémák kiküszöbölésével megelőzhetjük a S.a.b. zárszerelést.

Ha esetleg húzni vagy tolni kell az ajtót nyitáskor/záráskor, győződjünk meg arról, hogy nem rongálódott-e meg az ajtó szigetelése a hosszú évek alatt, ami miatt a záródás nehezebbé válik. Érdemes ellenőriznünk azt is, hogy a küszöbhöz nem került-e kisebb kő, kosz, szennyeződés.

Ha az ajtót zárás közben meg kell emelni, akkor a zsanérok alá egy-egy alátétet vagy úgynevezett emelőkarikát kell helyezni. Ez 2-3 mm-rel is megemelheti az ajtót, miáltal nem szorul többé a zárszerkezet.

Sokszor van olyan esetünk, hogy kívülről tökéletesen működik a zár, de belülről csak nagy erőfeszítéssel fordul el a kulcs. Ilyenkor általában az esetek többségében az a probléma, hogy a zár dekorációját is ellátó kulcscímke, ami egyben megvezeti a kulcs szárát, 1-2 mm-t elcsúszott, ezért szorul az elfordításkor. Ilyenkor elég egy picit megreszelni vagy a címkét arrébb tenni. Volt már arra is példa, hogy nyitott illetve csukott állapotban is alig lehetett elfordítani a kulcsot. WD40 befújásával, némi kulcselfordítás után már úgy működött a S.a.b. zárszerkezet, mintha kicserélték volna. Gyakori probléma, hogy a zárdobozból kijövő tüskék nem találják meg az utat az ajtókeretbe, ilyenkor ún. turbózást szoktunk alkalmazni, azaz egy gyorsfordulatú maróval kicsit feltágítjuk a lyukakat, majd innentől kifogástalanul működik a zár. De belefutottunk már olyan esetbe is, amikor se nem a zárszerkezettel volt a gond, se nem az ajtó beállításával, hanem a felső-, alsó- vagy hátsó állítható tolórúd teljesen bekoszolódott, vagy egy párás helyen berozsdásodott, és ezáltal korlátozta a zár tökéletes működését.

Legutolsó példaként megosztanánk még azt az (elég gyakori) esetet, amikor a gyári, egyenes kulcs annyira el van hajolva, hogy úgy néz ki, mint egy kifli és/vagy a tollak végén lévő bástyák elkoptak vagy/és hiányosak. A tollas kulcsoknál mindig ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le őket, főleg magasról ne!

S.a.b zárszerviz

S.a.b. zárszervizre akut problémák megoldása vagy elhárítása esetén van szükség. Az emberekre jellemző, hogy addig halogatják a probléma megoldását, míg egyszer csak késő lesz. Murphy törvénye szerint pedig biztosra vehető, hogy akkor nem fog kinyílni az ajtó, amikor valami nagyon fontos dolgunk van, vagy iszonyatos rohanásban vagyunk.

Mi azt tanácsoljuk, hogy amennyiben tehetik, akkor előzzék meg a bajt és hívjanak S.a.b. zárszervizes kollégát, a drága zárcsere elkerülése végett. S.a.b. zárszerviz szolgáltatásunk hétköznap 8-20 óra között áll az Önök rendelkezésére.

A S.a.b. zárszerviz magába foglalja az alábbiakat, a teljesség igénye nélkül. Komplett zárcsere, az ajtó szétszedésével és az új zár berakásával együtt. Ilyenkor minden esetben új, gyári kulcsokat adunk át ügyfeleinknek. Programozható zár esetében vállaljuk a zár kódolását/programozását illetve a lamella köteg vagy a memóriakocka cseréjét. Foglalkozunk kisebb és nagyobb mértékű beállításokkal / igazításokkal, a zárral és az ajtóval kapcsolatosan. Becsapódott ajtó – kizáródás esete, betörés utáni helyreállítás, hatósági nyitás, zárcsere új ingatlanba való költözéskor, ajtónyitás/zárnyitás kulcselvesztés esetén vagy a zár meghibásodása miatt.

S.a.b. zárjavítás

Manapság nagyon sok minden beletartozik, belefér a zárjavítás témakörébe. S.a.b. zárjavítás során végzünk S.a.b. zárcserét, zárszerelést, zárnyitást, ajtónyitást, tehát gyakorlatilag mindent, ami a zárral kapcsolatban áll.

S.a.b. zárjavítás akkor szükségeltetik, amikor zárszerkezetünk működése akadozik, illetve az ajtó bezárásakor, nyitásakor nehezen működik vagy szorul. A S.a.b. zárjavítást egy egyszerű cserével végezzük, mivel a trezorzár szerkezete annyira komplex, hogy a javítgatása, szerelgetése nem ajánlott. Ennek ellenére akadnak olyan esetek, amikor a zárjavítás a helyszínen minden további nélkül elvégezhető. Ilyen például, amikor csak a S.ab. biztonsági zár lamelláit rögzítő csavar lazul meg. Itt csak a csavart meghúzni, a zárcsere egyáltalán nem szükséges. Zárszakértő kollégánk a helyszínen felméri a lehetőségeket és ennek megfelelően, a tulajdonos döntése szerint, megoldja a problémát.

A mostani, rohanó világban persze egyszerűbb a S.a.b. zárcserét elvégezni, mint javítani, mert a zárjavítás egyrészt időigényesebb, másrészt költségesebb.

A S.a.b. zárjavítás fogalma annyit jelent, hogy a zárszerkezet belsejében lévő elöregedett, megnyúlt rugókat újabbakra cseréljük, a lamellákon felgyülemlett sorját lereszeljük, továbbá egy-két cserélhető, kopott alkatrészt kicserélünk. Ilyenkor nem várhatjuk el, hogy a zárszerkezetünk olyan lesz, mint új korában, mert egy régi, 10-15 éves zár alkatrészei már mind megöregedtek, elhasználódtak az évek és a használat során.  Garanciát pedig, pont a fentiek miatt, ilyenkor nem szívesen vállalunk.

Csak akkor végeztessük el a S.a.b. zárjavítást, ha a zárunk nem nagyon régi és zárszakértő kollégánk a helyszínen azt mondja, hogy ez még megmenthető. A biztonsági zár cseréjekor általában 3 db kulcsot kapunk a zárhoz, javasoljuk, hogy figyeljenek arra, hogy a kulcsokat egyforma gyakorisággal, felváltva használjuk, az egyforma kopás érdekében. A zárak javításánál még fontos tényező lehet -amiről sok ember azt gondolja, hogy célszerű és jó-, hogy ne olajozzuk ezeket a zárakat! A S.a.b. biztonsági zárszerkezetek gyárilag egy vékony, filmrétegű zsírral vannak befedve, amelyek kellően olajozzák a bennük lévő alkatrészeket.

Meg kell még említenünk, hogy ez a típusú zár bár nem kódolható, ám ennek ellensúlyozásaként, nagyon odafigyeltek a zár belsejében elhelyezkedő precíz alkatrészekre. A S.a.b. biztonsági zár szerkezete rendkívül finom működésű. A S.a.b. kilincstengely rézből készül, tehát sokkal lassabban, nehezebben kopik el, mint hasonló, spiáterből készült társai (amelyek könnyen kettétörhetnek vagy nyikoroghatnak).

S.a.b. ajtónyitás, zárnyitás

S.a.b. ajtózárnyitás, rossz szerkezet esetén

Az olasz Sab zárak némelyike 15-20 éve üzemel már az ajtókban. Sajnos nem sokan fordítanak gondot arra, hogy karbantartsák, beigazítsák, esetleg cseréljék, hogy ne legyen szükséges a S.a.b. zár nyitása.

Ez olyan, mint a betegség, addig nem megyünk orvoshoz, amíg nem súlyos a baj. A Sab zárral ellátott biztonsági ajtó elég komoly, masszív szerkezet. Ha nem nyílik, nem állhatunk neki feszítővassal, pajszerral, ilyenkor olyan céget kell hívni, aki már látott ilyet.

A zárak élettartama akár örökéletű is lehetne, ha a zárban lévő forgó, mozgó, kopó alkatrészeket cserélgetnénk, karbantartanánk. De mivel ilyennel senki sem foglalkozik, ezért elég sűrűn hívnak minket Sab ajtónyitásra, Sab zárnyitásra.

Mielőtt elhamarkodott döntést hozna, kérdezze meg a szerviz cégtől, hogy hogyan fogják a Sab biztonsági zárral védett ajtaját kinyitni, hogy nehogy nyitás után egy új ajtót kelljen vásárolnia.

Hívja ügyfélszolgálatunkat az oldal alján található telefonszámon, ha bármilyen Sab zárnyitásról, ajtónyitásról van szó!

S.a.b. ajtónyitás kulcselvesztés esetén

A biztonsági, tollas kulcsos Sab zár egy nagy precizitással összerakott szerkezet. Cégünk vállalja a Sab zárnak a kulcselvesztés miatt történő nyitását. Itt mindig előre egyeztetjük az összeget, mert cégünk ezt az ajtózárat roncsolásmentesen nem tudja kinyitni. Tehát magát a zárat meg kell fúrni, úgy, mint a kasszafúrók, hogy visszanyíljon a zárszerkezet.

Sokan hirdetik úgy magukat, hogy „Sab zárnyitás rongálásmentesen, sérülésmentesen”, aztán a helyszínre való érkezés után, mégis fúrás lesz a vége.

Ráadásul, az interneten keringő illegális eszközök alkalmazása Magyarországon tiltott, illetve börtönbüntetés jár érte. Ezek az eszközök titkosszolgálati fegyvernek minősülnek és használatuk engedélyhez kötött.

S.a.b. ajtózár nyitás beletört, beleszorult kulcs esetén

A S.a.b. zárba beletört, beleszorult kulcs több problémára is visszavezethető. Ilyen többek között az, ha esetleg rossz kulcsmásolat készül, ezáltal a vágott fogak nem úgy emelik meg a lamellákat, ahogy kéne, ezért letörik egy darab belőlük, így nem emelik már a lamellát és nem nyílik az ajtózár.

A másik ilyen eset, amikor a kulcs és a zár is úgy meg van kopva, hogy a lekopott felületek miatt, fordításkor beleszorul a zárba a kulcs. Tehát nem olyan állásban van, hogy ki tudjon jönni a nyílásból.

Ezekben az esetekben nem kell megijedni, fontos higgadtak és nyugodtnak maradni, hogy ne törjék bele a kulcsot a zárba. Az igazi hozzáértő szakember ki tudja úgy nyitni a beletört, beleszorult kulcsot, hogy ne kelljen megfúrni a zárszerkezetet!

S.a.b. zárnyitás átfordult kulcs esetén

A zárban lévő, beleszorult, átfordult kulcs valamiről mindig árulkodik, valamilyen előjele kell, hogy legyen a dolognak, mert magától egy zár nem megy tönkre. Például:

  • régi, kopott zárszerkezet
  • töredezett, elkopott kulcsbástyák
  • szoruló ajtó
  • akadozó, döcögő zárszerkezet
  • rossz kulcsmásolat
  • helytelen használat

A felsorolt dolgok mind azt mutatják, hogy a zár tökéletes működési funkciója az ilyen problémákkal befolyásolható.

A jobbik eset, ha nyitva van az ajtó, akkor a burkolat lebontásával a zár kiszedhető és a hiba feltárható, hogy mitől történt meg ez a szituáció.

A rosszabbik eset, ha zárva van az ajtó és úgy szorul bele a kulcs. Ilyenkor, ha szerencsénk van, kulcslyuk-tágítással, reszeléssel, Sab zár lamella emelgetéssel kiszedhető a zárból a kulcs. Ha nem, akkor a 1580/28-as Sab trezorzárat csakis fúrással lehet kinyitni. Ez azonban csak az esetek 10 százalékában fordul elő.

S.a.b. kulcsmásolás

A S.a.b. gyár tollas kulcsokkal ellátott zárakat gyárt elsősorban, azon belül kistestű- és nagytestű trezorzárakat, ajtózárakat és az ezekhez tartozó kulcsokat. A kulcsok rövid, középhosszú és hosszú változatban készülnek és jutnak el a végfelhasználóhoz.

A kistestű trezorzárak kulcsainak hossza kb. 7 cm, a kulcsfejen a S.a.b. embléma és márkanév található. Ezeket a trezorzárakat felsőzárként használják többnyire Magyarországon. A kulcsok másolását a Kulcskirály zárszaküzletben végzik.

A nagytestű trezorzár változatnál a kulcsszár hossza 9 cm, és a kulcs mindkét oldalán fogazatok, bástyák vannak vágva a szárnyra. A kulcsfej maga fekete színű, szintén látható rajta a Sab embléma.

Magyarországon léteznek utángyártott kulcsok is, de mi a gyári nyerskulcsokat preferáljuk. A Kulcskirályban gyári Sab nyerskulcsokra történik a kulcsmásolás.

Magának a zárszerkezetnek az élettartama meghosszabbítható, ha nem használnak pontatlanul másolt kulcsokat. A kiváló minőségű kulcsmásolásnál három dolgot kell figyelembe venni: a gyári nyerskulcsok meglétét, a profi, rendszeresen karbantartott kulcsmásoló gépet, illetve a kulcsmásoló szaktudását és precizitását.

Érdemes a kulcsmásolást kimondottan zárakkal és kulcsokkal foglalkozó szaküzletben végeztetni, nem olyan helyen, ahol korcsolya élezéssel és cipősarkaltatással foglalkoznak.

Mi a KULCSKIRÁLY-t ajánljuk, ahol profi és jól karbantartott, fiatal gépekkel, gyári nyerskulcsokra másolják a S.a.b. kulcsokat (Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.).

A S.a.b. kulcsmásolás folyamata

A szakember az eredeti S.a.b. kulcsot behelyezi a kétállású satu egyikébe, majd a gyári S.a.b. nyerskulcsot a másik satuba helyezi. A kulcsmásoló gép bal oldalán lévő mozgató kar emelgetésével a letapogató szerszám a bástyákat méretezi. A jobb oldali kar egy vágó körtárcsát irányít, ami forgás közben ugyanazt a bevágást eredményezi. A kulcsmásolás során ajánlatos védőszemüveget viselni a kipattanó fémforgácsok ellen. Miután az egyik oldalon elvégezték a bevágást, a kulcsokat megfordítják és a másik oldalon is elvégzik a fent ismertetett vágást. Legvégül egy gyorsfordulatú drótkoronggal a kulcs mindkét oldalán felgyülemlett sorját letisztítják. Általában a S.a.b. tollas kulcsok forgalomban vannak Budapesten, de nagyon egyedi igény alapján, lehet rendelni a gyártó cég katalógusából is.

S.a.b. kulcsok másolása – KULCSKIRÁLY

Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.

Telefon: 06-1-312-2064 vagy 06-70-322-7328

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 8 – 18 óráig, szombaton: 9 – 13 óráig